#Hankikorri-viikot 2016

”Kuulkaa korreimme kuiskintaa”

Viime huhtikuussa  kuhmolaiset matkailutahot ja kalastusharrastajat ottivat ison riskin järjestämällä tapahtuman nimeltään Kuhmon Korriviikot. Ja se kannatti!  Vieraita saapui Helsinkiä ja Pirkanmaata myöten.

Korriviikkojen ideamoottori on kajaanilainen Simo Yli-Lonttinen. Hän on mukana Kainuun Edun Matkailu digiaikaan -hankkeessa.

Perjantaina, tapahtuman aluksi, tutustuttiin potentiaalisiin sumukorentopaikkoihin ja kalastusvinkkeihin kuhmolaisen Jani Korhosen kertomana. Korhosen yritys Kuhmo Flyfishing Adventures järjesti aloittelijoille perhokalastuskurssin. Asiakas Mika Huotari Kuhmosta väsytti Kaarneella muun muassa 56-senttisen pintaperhotaimenen. Ei huonompi aloitus uudelle harrastukselle, vai?

Ottihetkiä

Läsäkosken pehtoori Matti Huitila piti perusteellisen esitelmän korennon elämästä ja kalastusvihjeistä. Myös perhoja sidottiin. Semmoinen havainto paljastui, että paras sesonki ja kalojen liike asettuu nousevan kuun alkuun. Seikka piti kutinsa Kuhmossakin, sillä viikkojen aikaan nähtiin todellista ”sikalätinää”. Enimmät tärpit koettiin Kaarneenkoskella.

Kaupungin keskellä virtaava Pajakkakoski keräsi sekin kiitosta. Iltapäivisin, pintaveden lämmettyä, harjukset ja taimenet innostuivat tuikkimaan tiuhaan.

Säätä ajatellen, tälläisen tapahtuman ajoitus on arpapeliä. Tänä keväänä se osui nappiin. Huhtikuun alussa puhalsi etelästä ja öisin satoi vettä, mikä sekin lämmitti  jokivesistöjä. Ja paikoin korentoja kuoriutui todella runsaasti. Jos ollaan rehellisiä, en ole vuosiin nähnyt moista liikettä…

Vaikka yöllä oli pakkasta kymmenenkin astetta, kalat liikkuivat päivällä pintakalvon tuntumassa ravintoa etsien.  Pintaperhot eivät kylmällä kelillä pelittäneet, vaan siimaan oli sidottava nymfejä. Mustat ja viininpunaiset mallit kalastivat myös illan kuhjassa.

Pubi-iltoina pidettiin kalastusaiheisia visailuja ja kuvakilpailuja. Muistuuko mieleen, kuka oli Perhokalastuslehden ensimmäinen päätoimittaja?

Elokuvateatterissa esitettiin oululaisen Mikko Halosen elokuvat  Perhokalastusta Sloveniassa ja Harjuksen valtakunta.

Toisen viikon perjantaina Halonen kertoi kevättalven perhokalastuksesta Taivalkosken vinkkelistä. Lisäksi tutustuttiin siian perhokalastukseen, välineisiin ja Halosen kirjoihin.

Ja päivisin tietysti kalastettiin koskilla isolla vaihteella. Eikä tietoa ottiperhoista pantattu.

Uusia tuulia

Korriviikkojen ajaksi myytiin yhteislupia. Sillä sai kalastaa viidellä koskella. Eikä piletti ollut hinnan kiroissa. Kolmen vuorokauden lupa maksoi 30 euroa  ja huhtikuulta 60 euroa.

2017  Korriviikot järjestetään eri aikaan Perhomessujen kanssa. Jatkossa on tarkoitus saada Kuhmoon kaikki kosket kattava yhtenäislupa esim. viikoksi. Se olisi kalastusmatkailijoille erinomainen asia.

Antti Vanninen

Info

Tapahtumassa edullista majoitusta tarjosi Hotelli Kainuu ja Lentuankosken Leirintä. Palkinnot lahjoitti Vision Group ja Pohjolan PK.  Kuhmon kalapaikat, kartat ja luvat osoitteesta www.kalallakainuussa.fi